Η Ιστορία της aquasana

         Στα δεκαπέντε χρόνια που εμπλέκομαι στο σχεδιασμό και την κατασκευή των συστημάτων διήθησης νερού, υπήρξα αρκετά τυχερός  έτσι ώστε να πουλήσω πάνω από 6,5 εκατομμύρια προϊόντα εκ των οποία τα μισά είναι φίλτρα μπάνιου. Έχω ακούσει κυριολεκτικά εκατοντάδες ιστορίες από ανθρώπους που έπασχαν από άσθμα και άλλες αναπνευστικές παθήσεις, δερματοπάθειες, ερεθισμούς στα μάτια και το δέρμα στο κεφάλι  καθώς και όλους εκείνους που   βίωσαν δραματικές βελτιώσεις και πολλές φορές το τέλος σε αυτές τις  απογοητευτικές και συχνά επώδυνες παθήσεις επετεύχθη απλά μέσω του φιλτραρίσματος του νερού   στο μπάνιο.

Προσωπικά έχω εμπλακεί σε αυτό τον κλάδο, αφού συνειδητοποίησα ότι το πρόβλημα του γιού μου- 6 μηνών τότε- της χρόνιας αναπνευστικής πάθησης δεν ήταν τίποτε άλλο από την ευαισθησία στο χλώριο του ατμού. Ο γιός μου τώρα είναι 16 ετών και υγιής αλλά  ήταν συχνά άρρωστος όταν ήταν μικρός. Είχε αναπνευστικά προβλήματα, συνεχή συμφόρηση και ατελείωτο βήχα. Σε ηλικία 6 μηνών δεν κοιμόταν την νύχτα, είχε μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια του, δεν τρεφόταν κανονικά και ποτέ δεν σταματούσε να βήχει. Οι ειδικοί που τον εξέτασαν - και ήταν αρκετοί- όλοι διέγνωσαν μια διαφορετική ευαισθησία σε κάτι στο περιβάλλον του. Μας είπαν ότι είναι αλλεργικός στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στο φυσικό χυμό πορτοκάλι, στο αγριόχορτο ακόμα και στα δικά μας κατοικίδια γάτες και σκύλους. Και κάθε φορά που ακούγαμε μια διαφορετική αιτία εμείς "αφαιρούσαμε" από την ζωή του αυτή την αιτία αλλά καμία βελτίωση δεν διαπιστώθηκε. Ενώ κάθε γιατρός είχε διαφορετική άποψη για τα αίτια της αρρώστιας του, όλοι συμφωνούσαν ότι θα τον ωφελούσε να τον βάλουμε κάτω από το ντους για να εισπνέει τους ατμούς από το νερό. Και πάλι κανένα αποτέλεσμα. Ο γιός μας χειροτέρευε κάνοντας πια πολύ συχνά εμετούς και χάνοντας βάρος.  Ήμασταν πια τρομοκρατημένοι και απελπισμένοι.

Τελικά ένα φίλος μας σύστησε σε ένα διατροφολόγο ο οποίος μας εξήγησε ότι για να καθορίσουμε τα αίτια της αρρώστιας του θα πρέπει να αλλάζουμε ένα - ένα τα προϊόντα  που περιβάλλουν την ζωή του ξεκινώντας από το νερό. Μας εξήγησε πως τα 2/3 του σώματος μας αποτελούνται από νερό   και συχνά οι άνθρωποι και ειδικά τα μικρά παιδιά έχουν ευαισθησίες στα χημικά και μέταλλα που υπάρχουν στο νερό. Μας είπε επίσης ότι είναι καλό να εισπνέει ο γιός μας τους ατμούς  του νερού αρκεί οι ατμοί να μην περιείχαν χλώριο.

Αργότερα μάθαμε ότι όταν το χλώριο εξατμίζεται συνδυάζεται με άλλες οργανικές ενώσεις στον αέρα και παίρνει την μορφή του χλωροφορμισμένου αερίου, μια τοξική ένωση η οποία προκαλεί ερεθισμό στην αναπνοή και κόπωση. Επίσης μάθαμε ότι, επειδή ζούσαμε σε μέρος με  θερμό κλίμα το καλοκαίρι  και το υδρευτικό μας σύστημα αντλούσε νερό από λίμνη, έπρεπε να αυξάνεται περιστασιακά το χλώριο στο νερό τους καλοκαιρινούς μήνες έτσι ώστε να εξαφανίσουν τα φύκια που προκαλούσαν επιβλαβή ατμό  σε αυξημένα επίπεδα στο ντους και κατ' επέκταση σε όλο το νοικοκυριό.

Αγοράσαμε λοιπόν ένα φίλτρο νερού για την βρύση της κουζίνας και ένα φίλτρο εμπορίου με άνθρακα για να εφάπτεται  στο σωλήνα του ντους. Και το αποτέλεσμα μας σόκαρε τελείως. Μέσα σε μια εβδομάδα ο βήχας του γιού μας σταμάτησε άρχισε να κοιμάται τις νύχτες, άρχισε να τρώει περισσότερο και όλα οδηγούσαν προς την υγιέστερη πορεία του.  Δύο μήνες αργότερα πούλησα την επιχείρηση μου  και μου έγινε έμμονη ιδέα η επεξεργασία του νερού, με την οποία είμαι παθιασμένα αναμιγμένος από τότε.  

 «Κάποιος κάποτε μου είπε ότι το κλειδί της επιτυχίας είναι να βρω το "γιατί" και το "πως" θα λειτουργήσει από μόνο του. Δεκαπεντέμιση χρόνια πριν βρήκα το "γιατί" μου. Αν μπορούσα να στείλω ένα μήνυμα στο κόσμο, αυτό είναι: "μην ανησυχείτε για το "πως" θα κάνετε κάτι αλλά το γιατί θα το κάνετε»
Charles Strand  Πρόεδρος  Sun Water Systems Inc. aquasana