Το πρόβλημα του πόσιμου νερού

Στον πολιτισμένο δυτικό κόσμο, το νερό, το πολυτιμότερο αγαθό της ζωής είναι εκείνο στο οποίο, δεν  έχουν πρόσβαση όλοι  οι άνθρωποι ανεξαιρέτως. Και παρ ότι το 40% των κατοίκων του πλανήτη το στερείται, σε πολλές χώρες γίνεται αλόγιστη σπατάλη.

Στην Ελλάδα, η μέχρι στιγμής κακοδιαχείρισή του μας κτυπά τον κώδωνα του κινδύνου πώς αν δεν αφυπνιστούμε εγκαίρως , θα αντιμετωπίσουμε ανυπέρβλητα προβλήματα στο μέλλον και στην ποιότητα του πόσιμου νερού αλλά και στην ποσότητα.

Χωρίς το νερό δεν θα υπήρχε ΖΩΗ. Το σώμα μας είναι ένας εκπληκτικός οργανισμός με μοναδικές δυνατότητες. Και το γεγονός ότι το σώμα μας αποτελείται από 72% νερό δείχνει καθαρά τη σημασία του.  Όποιος  νοιάζεται και φροντίζει σωστά το σώμα του δεν είναι δυνατόν να παραβλέπει η να αγνοεί τον παράγοντα ΝΕΡΟ.

Μας προβληματίζει το σύστημα ύδρευσης των πόλεων. Το νερό συλλέγεται, φυλάσσεται και διανέμεται στα σπίτια μέσα από δίκτυα σωληνώσεων που δεν είναι πάντα από ασφαλή υλικά φτιαγμένα ούτε συνήθως σύγχρονα. Το αναγκαίο κακό η χλωρίωση, καταλήγει να 'ναι η οικονομικότερη λύση απολύμανσης του. Από εκεί και πέρα αποτελεί υποχρέωση όλων μας να φροντίσουμε ώστε το χλώριο που σκοτώνει τους μικροοργανισμούς να μην έρχεται στο ποτήρι μας γιατί τότε κινδυνεύουμε εμείς. Εμείς και τα παιδιά μας. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί  για να μην επιβαρυνόμαστε με τα ανεπιθύμητα χημικά που έχουν μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία μας.

Η ενδεδειγμένη λύση είναι το φιλτράρισμα του νερού στο σπίτι και τα εμφιαλωμένα νερά.

Υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις πλέον για τα εμφιαλωμένα αφού αμφισβητείται  και η καταλληλότητα των πλαστικών μπουκαλιών και η παραμονή του νερού μέσα σε αυτά για πολύ καιρό, κάτω από όχι σωστές θερμοκρασίες. Το νερό για να παραμένει ζωντανό, πρέπει να ρέει.

Αξίζει να μελετήσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα πετύχουμε το ζητούμενο δηλαδή να εξασφαλίσουμε καθαρό πόσιμο νερό, ασφαλές και απαραίτητο για την υγεία μας.

Αξίζει να προστατεύσουμε τον υδροφόρο ορίζοντα της χώρας μας μαθαίνοντας πως θα χρησιμοποιούμε σωστά το νερό ώστε να μην το σπαταλούμε, αξίζει να συνειδητοποιήσουμε τελικά, ότι όλοι μας συμμετέχουμε σε ότι καλό η κακό γίνεται στη ζωή μας.

Με το σύνθημα "ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ" η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε τη δεκαετία 2005 -2015 ως ΔΙΕΘΝΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ, κάνοντας έκκληση για συντονισμένη δράση ώστε να υλοποιηθούν οι στόχοι που συμφωνήθηκαν για πρόσβαση σε νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής.

Ενημέρωση είναι ο βασικός κανόνας πού θα βοηθήσει ουσιαστικά να αντιληφτούμε πώς ακριβώς να ενεργούμε όλοι μαζί, για να βοηθήσουμε τη μητέρα φύση να διατηρεί όλα εκείνα πού απλόχερα προσφέρει σε εμάς. Η ευσυνείδησία μας  θα καθορίσει το επίπεδο της ζωής μας.