Ο  κόσμος ρωτά, ο ιδρυτής της aquasana  Charles Strande απαντά


"Πως ξέρουμε ότι χρειαζόμαστε φίλτρο νερού;"


Στην ουσία όλοι επωφελούμαστε από ένα φιλτραρισμένο σύστημα νερού. Αν αυτό που υπάρχει στη βρύση του νερού είναι μόνο  χλώριο - και το χλώριο όντως υπάρχει στο νερό του καθενός- υπάρχουν σημαντικά οφέλη υγείας και καλλυντικά οφέλη να χρησιμοποιούμε αποχλωριωμένο νερό. Κάθε παιδί που έχει ένα χρυσόψαρο ξέρει ότι το χλώριο σκοτώνει. Είναι αποκλειστικός σκοπός όπως για τα παρασιτοκτόνα είναι να σκοτώνουν ζωντανά κύτταρα και οργανισμούς. Όταν καταναλώνουμε χλώριο - σε οποιοδήποτε επίπεδο- μας σκοτώνει μερικώς. Πρόσφατα το χλώριο συνδέθηκε με τον καρκίνο, καρδιακές ασθένειες, ελαττώματα κατά την γέννηση και πολλές σοβαρές αρρώστιες. Δυστυχώς το χλώριο δεν είναι το μόνο συστατικό του νερού της βρύσης. Στο 90% του νερού της βρύσης  περιέχονται ίχνη 10 συνθετικών χημικών και μόλυβδου.


«Είναι τα φίλτρα για το ντους τόσο σημαντικά όσο αυτά του πόσιμου νερού;»


Κατά την γνώμη μου, είναι πιο σημαντικά. Κατά την διάρκεια ενός 10λεπτου ντους το σώμα μας μπορεί να προσλάβει 10 έως 50 φορές παραπάνω των μεταφερόμενων με το νερό χημικών ουσιών από ότι πίνοντας ένα ποτήρι από το ίδιο νερό. Κατά την διάρκεια ενός ζεστού ντους, οι πόροι του δέρματος ανοίγουν και απορροφούν χλώριο και άλλα χημικά με αυξανόμενο ρυθμό. Ακόμα χειρότερα, ο ατμός που εισπνέουμε είναι ακόμα πιο μολυσμένος από ότι το νερό βάσει του γεγονότος ότι τα συνθετικά χημικά -περιλαμβανομένου και του χλωρίου- εξατμίζονται πολύ γρηγορότερα από το νερό. Ενώ το 96% του νερού που βγαίνει από το ντούς (καμπάνα) πάει στην αποχέτευση , σχεδόν όλα τα χημικά εξατμίζονται στον αέρα που αναπνέουμε πριν το νερό ακουμπήσει το έδαφος (της μπανιέρας) κάνοντας τον ατμό πιο συγκεντρωτικό στα χημικά. Επίσης τα εισπνεόμενα χημικά πηγαίνουν κατευθείαν στη κυκλοφορία του αίματος  έχοντας δυσμενή αποτελέσματα.  Αλλά ακόμη κι αν τα οφέλη ήταν μόνο καλλυντικά, θα το είχα σαν «πρέπει να το έχω» στο βιβλίο μου. Κάνοντας ντους με καθαρό νερό μας έχουμε εκπληκτικά οφέλη στο δέρμα μας και τα μαλλιά μας. Όποιος έχει κολυμπήσει σε πισίνα έχει δει πως το χλώριο ξεραίνει το σώμα και τα μαλλιά.  Αυτό που ο περισσότερο κόσμος δεν συνειδητοποιεί είναι ότι τυπικά υπάρχει περισσότερο χλώριο στη βρύση του νερού από ότι σε μια πισίνα. Πάντα πουλάμε περισσότερα φίλτρα για το ντους από τα άλλα προϊόντα. Το φίλτρο για το ντους αν το χρησιμοποιήσεις  μια φορά το θέλεις για πάντα και θα νοιώσεις συνεπαρμένος , θα θέλεις να το πεις σε άλλους όπως όταν πρωτοείδες μια υπέροχη ταινία.


"Πόσο είναι το πολύ χλώριο στο νερό της βρύσης;"


Κατά την άποψη μου οποιαδήποτε ποσότητα χλωρίου στο νερό που πίνουμε είναι πολύ. Ωστόσο οι οδηγίες της  ΕΡΑ επιτρέπουν μέχρι 4 μέρη ανά χιλιοστόμετρο σε δημοτική βρύση νερού. Η πληροφορία αυτή με ανησυχεί αφού  το στάνταρ για μια πισίνα είναι  πάνω από 3 μέρη ανά χιλιοστόμετρο όχι ασφαλές για κολύμβηση. Η κοινή λογική λέει ότι αφού δεν είναι ασφαλές να κολυμπάμε δεν θα είναι και ασφαλές να το πίνουμε. Με μια μικρή προσπάθεια θα δούμε ακόμα και στο Ιντερνέτ ότι τα αποτελέσματα του χλωρίου που προκαλούν καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και πολλά σοβαρά προβλήματα υγείας είναι συγκλονιστικά. Χρειαζόμαστε χλώριο στο νερό για να σκοτώνει τα βακτήρια αλλά θα πρέπει να απομακρύνεται πριν από την πόση.


"Είναι το φιλτραρισμένο νερό καλύτερο από το αποσταγμένο ή  την αντίστροφη ώσμωση (RO);"


Ενώ υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες και από τις δύο πλευρές οι πιο πρόσφατες απόψεις κλείνουν προς το φιλτραρισμένο νερό. Από πρακτικής άποψης το ανθρώπινο σώμα «σχεδιάστηκε» να ενεργεί με το νερό  το οποίο υπάρχει, φυσικά, στον πλανήτη, το νερό το οποίο περιέχει μέρη από ανόργανες ουσίες όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το κάλιο. Πουθενά στη γη δεν απαντάται μη μεταλλικό νερό με φυσικό τρόπο. . Η απόσταξη και το RO σύστημα παράγουν μη αποσταγμένο νερό με όξινο ph. Πολλές πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν ότι παρατεταμένη κατανάλωση αποσταγμένου ή μη μεταλλικού νερού μπορούν να οδηγήσουν σε μια μορφή ανόργανης ανεπάρκειας. Το νερό από μόνο του πρέπει να  ισορροπείται. Όταν οι ανόργανες ουσίες απογυμνώνονται από το ph του νερού  το νερό γίνεται όξινο. Τότε είναι που από μόνο του ψάχνει την ισορροπία (βασικός νόμος της φύσης), προσλαμβάνοντας τις ανόργανες ουσίες και πρωτίστως το ασβέστιο. Αν καταναλώνουμε μη μεταλλικό νερό , αυτό ,θα αφαιρεί ανόργανες ουσίες από τον οργανισμό μας με τις οποίες αυτός ισορροπείται. Αυτό έχει επιδειχθεί και αναφερθεί σε πολλές έρευνες και βιβλία. Το βιβλιαράκι μου «Τα πάντα για το νερό» αναφέρεται σε πολλές από αυτές τις μελέτες και τα βιβλία.  Το δικό μας σύστημα φιλτραρίσματος νερού, σχεδιάστηκε σκοπεύοντας να φιλτράρει βλαβερά συστατικά  και να επιτρέψει στα φυσικά ανόργανα στοιχεία να παραμείνουν, το οποίο κατά την άποψη μου είναι και το υγιέστερο νερό.

   
"Αν το χλώριο στο νερό  είναι τόσο επιβλαβές γιατί το χρησιμοποιούν;"

Πάντα αναρωτιόμουν «ποιοι» το χρησιμοποιούν; Σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να λέμε «το χρησιμοποιούμε». Οι δημόσιες εγκαταστάσεις ύδρευσης  ελέγχονται από κρατικές υπηρεσίες οι οποίες με τη σειρά τους ελέγχονται από εμάς. Ενώ το χλώριο και τα παράγωγα του είναι γνωστό ότι έχουν δυσμενή αποτελέσματα στους ανθρώπους, το επιλέγουμε μέσα στο νερό όπου προξενεί ξεσπάσματα ασθενειών όπως ο τύφος, η χολέρα που μαστίζουν πολλές χώρες. Δεν χρησιμοποιούμε το χλώριο επειδή είναι η πιο αποτελεσματική λύση στην απολύμανση του νερού αλλά επειδή είναι η πιο φθηνή. Παρόλη την τεχνολογία που κατέχουμε σήμερα, ουσιαστικά αποχρωματίζουμε με χημικές μεθόδους το νερό για να σκοτώσουμε τα βακτήρια. Υπάρχουν αρκετές πιο υγιείς μέθοδοι . Κάποιες χώρες χρησιμοποιούν εναλλακτικές λύσεις εξαιτίας των πρόσφατων ερευνών για τους  κινδύνους με τη  χρήση χλωρίου.  Το πρόβλημα είναι ότι κοστίζουν πιο πολύ και στην πραγματικότητα είναι λιγότερο πρακτικές. Το γεγονός ότι λιγότερο από το 1% της παροχής του νερού χρησιμοποιείται για κατανάλωση , σημαίνει ότι δεν είναι πρακτικό να παράγουμε «υγιεινό νερό» από την κεντρική παροχή. Πολλοί άνθρωποι δεν προτίθενται να πληρώσουν για να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικές μεθόδους απολύμανσης οι οποίες κοστίζουν τριπλάσια από το νερό. Λογικά, η λύση είναι να κρατήσουμε το χλώριο στο νερό μας μέχρι του σημείου της χρήσης του και μετά να το απομακρύνουμε με το φιλτράρισμα του στο σπίτι, το οποίο στην πραγματικότητα είναι ο μόνος τρόπος  να εξασφαλίσουμε υγιεινό νερό.