Υγεία και πρόληψη με το νερό

Η αυξημένη πρόσληψη υγιεινού νερού θα ενισχύσει την πέψη, την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών, την ενυδάτωση του δέρματος, την αποτοξίνωση και σχεδόν κάθε πτυχή της καλύτερης υγείας.

Έτσι, πολλές κοινές παθήσεις και οι ασθένειες μπορούν να προληφθούν και να μειωθούν σε μεγάλο βαθμό από την αυξημένη πρόσληψη υγιεινού νερού. Πονοκέφαλοι, υπέρταση, οσφυαλγία, αρθρίτιδα, έλκος, το άσθμα, πρωινή αδιαθεσία, κόπωση και ο μεταβολισμός ωφελούνται , (και σε πολλές περιπτώσεις προλαμβάνονται), με την ρύθμιση του επιπέδου των φυσικών υγρών του σώματος. Πρόσφατα, υπήρξε μία δραματική αλλαγή στην ιατρική θεωρία  και μία από καιρό αναμενόμενη συνειδητοποίηση  για την ευεξία.

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη, την βοήθεια, την αντιμετώπιση και σε πολλές περιπτώσεις την εξάλειψη των ασθενειών είναι , να δώσεις στο σώμα τα κατάλληλα εργαλεία και να το αφήσεις να δουλέψει. Με την κατάλληλη πρόσληψη υγιεινού νερού, καθώς και τα σωστά ανόργανα συστατικά και τις θρεπτικές ουσίες, το σώμα μπορεί να ξεπεράσει πολλές προκλήσεις.

Το ανθρώπινο σώμα είναι ένα καταπληκτικό θεραπευτικό μηχάνημα, του οποίου τα κακά κύτταρα αντικαθίστανται από καλά, εκατομμύρια φορές το δευτερόλεπτο! Συνεχής αναγέννηση του δέρματος, των οστών, των μαλλιών, των νυχιών, των κατεστραμμένων νεύρων .σχεδόν κάθε θεραπευτική διαδικασία που συμβαίνει στο σώμα συμβαίνει κυρίως με το νερό!

Εκατοντάδες πρόσφατες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι πολλά από τα φάρμακα από τα οποία η κοινωνία μας έχει εξαρτηθεί, κυρίως τα αντιβιοτικά και τα αναλγητικά, κάνουν συχνά, πολύ περισσότερο κακό παρά καλό. Τα αντιβιοτικά μπορεί να είναι εξαιρετικά επιζήμια για το ήπαρ και έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα. Όσο πιο συχνά  στρεφόμαστε στα συνθετικά φάρμακα για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων, τόσο ασθενέστερη γίνεται η φυσική μας άμυνα και τόσο πιο πιθανό είναι να έχουμε επαναλαμβανόμενες τις επιπτώσεις της μόλυνσης.

Η αυξημένη πρόσληψη νερού και η σωστή θρεπτικά ενίσχυση του ανοσοποιητικού, σε συνδυασμό με λίγη υπομονή και την κοινή λογική, είναι μακράν η καλύτερη άμυνα, κατά των  πιο μικρών λοιμώξεων. Επιτρέποντας στο σώμα να ξεπεράσει μικρές λοιμώξεις με πυρετό, υγρά, διατροφή και ξεκούραση, αυξάνουμε την φυσική αντίσταση και αυτό μας καθιστά λιγότερο ευάλωτους σε βιολογικούς εισβολείς στο μέλλον. Πραγματικά, η καλύτερη επίθεση για να διατηρήσουμε μία καλή άμυνα.

Τα αναλγητικά επίσης, εργάζονται αντίθετα με τον τρόπο που το σώμα αυτό-θεραπεύεται φυσικά. Στο ενημερωτικό βιβλίο " Πολλές κραυγές του σώματός σας για Νερό ", μελέτες  από ιατρικούς εμπειρογνώμονες εξηγούν, πως πολλές από τις αισθήσεις πόνου που βιώνουμε, είναι αρχικά το αποτέλεσμα της μέτριας ή οξείας αφυδάτωσης.

Πονοκέφαλοι . Ό εγκέφαλος είναι περισσότερο από 75% νερό και όταν εντοπίζει έλλειψη διαθέσιμων ρευστών παράγει ισταμίνες, κι αυτό επιφέρει πόνο και κόπωση. Αυτή η φυσική διαδικασία έχει σκοπό να μας επιβραδύνει και να διατηρήσει νερό για την άμυνά μας (όπως ένα ζώο που βρίσκεται στη σκιά όταν είναι  άρρωστο). Οι ισταμίνες κυκλοφορούν ως ένα προειδοποιητικό σήμα ότι κάτι είναι λάθος. Όταν παίρνουμε αντι ισταμινικά ή αναλγητικά φάρμακα όπως το acetaminophen η ιβουπροφένη, κυρίως απενεργοποιούμε το σήμα και κάνουμε ελάχιστα ή τίποτα για το πρόβλημα. Ένα μεγάλο ποτήρι καθαρό νερό και 20 λεπτά διάλλειμα από-συμπίεσης, θα βοηθήσουν να ξεπεραστούν οι πιο συχνοί πονοκέφαλοι που συνδέονται με το στρές.

Ο πόνος στην πλάτη είναι συχνά το αποτέλεσμα της ανεπάρκειας των επιπέδων υγρών του σώματος. Οι δίσκοι στο πίσω μέρος είναι πραγματικά μικρά υδραυλικά αμορτισέρ. Οι δίσκοι αυτοί αποτελούνται από ένα εξωτερικό περίβλημα από εύκαμπτο ιστό, γεμάτο με υγρό, κυρίως νερό! Ένας σωστά ενυδατωμένος δίσκος δημιουργεί ένα μαξιλάρι που απορροφά τα σοκ της κανονικής σωματικής δραστηριότητας και υποστηρίζει το βάρος του άνω μέρους του σώματος. Αυτοί οι δίσκοι αυτό-ενυδατώνονται, εφόσον υπάρχουν επαρκείς στάθμες υγρών και τακτική κίνηση. Κίνηση πού συμπιέζει και απελευθερώνει την πίεση του δίσκου, δημιουργεί αναρρόφηση που επιτρέπει σε υγρά του σώματος ( 99% ), να μεταφερθούν στο εσωτερικό του δίσκου, κρατώντας το σωστά ενυδατωμένο. Όταν ένας δίσκος είναι ενυδατωμένος πλήρως, το κέλυφος του δίσκου υποστηρίζει το 25% του βάρους του φορτίου και το υγρό υποστηρίζει το 75%. Όταν όμως, οι δίσκοι αφυδατώνονται, το κέλυφος αναγκάζεται να υποστηρίξει ένα μεγαλύτερο μέρος του φορτίου κι αυτό προκαλεί πόνο και οίδημα, συμπτώματα που μπορεί να οδηγήσουν σε πιο σοβαρά προβλήματα και πιο μόνιμα.

Παθητικές δραστηριότητες όπως να  στεκόμαστε σε ένα μέρος ή να καθόμαστε σε ένα γραφείο, χωρίς κανονική κυκλοφορία για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, επιτρέπουν τη διαρκή πίεση επί των δίσκων, που αργά σπρώχνουν το υγρό έξω. Χωρίς επαρκή επίπεδα υγρών του σώματος και την κίνηση της σπονδυλικής στήλης, η πίεση στους δίσκους αυξάνει, με αποτέλεσμα τον πόνο και την δυσκαμψία. Απλά διατηρώντας μια σταθερή και επαρκή πρόσληψη νερού, καθώς και τακτική κίνηση, όπως κάμψη προς τα εμπρός, προς τα πίσω και από τη μια πλευρά στην άλλη, με το κεφάλι σας και το άνω μέρος του σώματος να επιτρέπει στους δίσκους να ενυδατώνονται, μπορείτε να αποτρέψετε τους περισσότερους μικρούς πόνους  στην πλάτη και το λαιμό.

Υπέρταση, είναι πολύ συχνά το αποτέλεσμα της προσαρμογής του σώματος για την απώλεια όγκου-αίματος. Η πιο κοινή αιτία της μείωσης του όγκου του αίματος είναι η αφυδάτωση. Δεδομένου ότι το αίμα είναι περισσότερο από 83% νερό, ο συνολικός όγκος του επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό, από την πρόσληψη νερού. Όταν το σώμα ανιχνεύει την απώλεια του όγκου του αίματος, κλείνει τα λιγότερο ενεργά τριχοειδή, προκειμένου να διατηρηθεί η καλή ροή του αίματος προς τις πιο δραστήριες περιοχές. Αυτά τα κλεισίματα οδηγούν σε ένταση όλο το κυκλοφορικό σύστημα,  που είναι γνωστή ως "υπέρταση". Περισσότερο νερό επιτρέπει την ρύθμιση του όγκου του αίματος και ένα χαμηλότερο επίπεδο έντασης του κυκλοφορικού.

Αρθρίτιδας  πόνοι και δυσκαμψία είναι κατανοητό τώρα ότι ξεκινούν με αυξημένη τριβή και οίδημα στις αρθρώσεις των οστών. Το νερό είναι αυτό που χρησιμοποιεί το σώμα για να λιπαίνει τους εύπλαστους κοινούς χόνδρους. Όταν το επίπεδο του νερού είναι μειωμένο, υπάρχει αυξημένη τριβή μεταξύ των επιφανειών των χόνδρων, με αποτέλεσμα το οίδημα, την δυσκαμψία και τον πόνο. Η κίνηση των αρθρώσεων προκαλεί αναρρόφηση, που τραβά νερό από τον μυελό των οστών στην κοινή κοιλότητα, αν υπάρχει σωστή ενυδάτωση. Με αυξημένη πρόσληψη νερού και απαλές ρυθμικές κινήσεις των αρθρώσεων, γίνεται με ευκολία να ξεπεραστούν και σε πολλές περιπτώσεις μικροί αρθριτικοί πόνοι και πρηξίματα.

Το άσθμα , το οποίο πλήττει πάνω από 12 εκατομμύρια παιδιά, μόνο στη Βόρεια Αμερική και προκαλεί το θάνατο πολλών χιλιάδων κάθε χρόνο, είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα της αυξημένης παραγωγής ισταμίνης. Η αφυδάτωση προκαλεί υπερβολική παραγωγή ισταμίνης, σαν ένα ρυθμιστή νερού. Είναι γνωστό ότι οι ασθματικοί έχουν υπερβολικά επίπεδα ισταμινών στον  ιστό των πνευμόνων τους, που προκαλούν συστολή των βρογχικών οδών και την αύξηση της συσσώρευσης της βλέννας. Το νερό χρησιμοποιείται στους πνεύμονες να κρατήσει τους ιστούς υγρούς, αλλά κάθε φορά που εκπνέουμε, απομακρύνουμε υγρασία από τους πνεύμονές μας. Υπό κανονικές συνθήκες ενυδάτωσης, η υγρασία αντικαθίσταται γρήγορα. Αν είμαστε όμως σε αφυδατωμένη κατάσταση, οι ιστοί μέσα στους πνεύμονες αρχίζουν να καλύπτονται με βλέννα, για αν αποφευχθεί η ξηρότητα. Έχει αποδειχθεί από πολλές μελέτες στα ζώα, ότι, η αυξημένη πρόσληψη νερού μειώνει τα επίπεδα ισταμίνης και σε διάστημα 2-3 εβδομάδων, ρυθμίζεται η σωστή ενυδάτωση στον πνευμονικό ιστό και μειώνεται και η δημιουργία βλέννας. Μόλις συμβεί αυτό, οι βρόγχοι  αρχίζουν να ανοίγουν και η ομαλή αναπνοή αποκαθίσταται. Τα ίδια αποτελέσματα της ισταμίνης που σχετίζονται και ισχύουν για τις αλλεργίες και πάλι βελτιώνονται με την αυξημένη πρόσληψη καθαρού νερού και την αυξημένη κίνηση.

Η πρωινή ναυτία, στην εγκυμοσύνη, είναι άμεσο αποτέλεσμα της αφυδάτωσης. Τα έμβρυο ζει σε έναν κόσμο του νερού, στο οποίο ο οργανισμός δίνει φυσικά προτεραιότητα, πάνω απ' όλες τις άλλες ανάγκες. Καθ' όλη τη νύχτα, που είναι το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα  χωρίς πρόσληψη νερού, η μήτρα αντλεί νερό από το σύστημα της μητέρας και από του εμβρύου για τη διατήρηση των επιπέδων υγρών του. Το πρωί η μητέρα ξυπνάει σε κατάσταση αφυδάτωσης, ναυτία ισταμίνης και κόπωσης. Εξ 'ου και ο όρος " πρωινή ναυτία", η πιο σωστά " πρωινή αφυδάτωση ".
Ένα κοινό hang-over (από υπερβολική λήψη αλκοόλ),  παράγει τα ίδια συμπτώματα και έχει κατ' ουσία την ίδια αιτία ( αφυδάτωση ), όπως  στην πρωινή αδιαθεσία, μόνο από μία λιγότερο . ευγενή αιτία. Το αλκοόλ είναι ένα πολύ ισχυρό διουρητικό που πιέζει το σώμα για να εκκρίνει νερό και συχνά οδηγεί σε προχωρημένη  αφυδάτωση. Τόσο η πρωινή αδιαθεσία, όσο και το σύνηθες hang-over μπορούν να προληφθούν με άφθονο πόσιμο νερό πριν τον ύπνο και κατά την διάρκεια της νύχτας.

Παρ' όλο που το νερό σίγουρα δεν είναι η απόλυτη πανάκεια, πρέπει να το αναγνωρίσουμε ως  βασικό συστατικό σε κάθε προληπτική και θεραπευτική διαδικασία μέσα στο σώμα. Το σώμα είναι πραγματικά μια υπέροχη δημιουργία ικανή να προλαμβάνει και να θεραπεύει, ακόμα και τη χειρότερη ασθένεια.

Η κατανόηση του πώς λειτουργεί το σώμα είναι το πρώτο βήμα προς την επίτευξη της βέλτιστης υγείας. Είναι εύκολο να το αντιληφτείτε, αν απλά θυμάστε ότι είμαστε περισσότερο από 70% νερό.

Μόλις αποκτήσουμε αυτή την απλή κατανόηση, οι ενέργειές μας θα αρχίσουν να συνεργάζονται αρμονικά με το φυσικό ένστικτο του σώματός μας, δημιουργώντας το τέλειο εσωτερικό περιβάλλον.


Charles D. Strand
Water Quality Specialist, Εκδότης, Συγγραφέας, κάτοχος 17 αμερικανικών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για προϊόντα διήθησης νερού
Πρόεδρος / Διευθύνων Σύμβουλος Sun Water.